Uncategorized

Večfaktorsko preverjanje pristnosti: Zakaj je pomembno?

V digitalni dobi, kjer je varnost podatkov ključnega pomena, postaja večfaktorsko preverjanje pristnosti (Multi Factor Authentication – MFA) vse bolj nujno za zaščito osebnih in poslovnih podatkov. MFA ni le dodaten korak v procesu prijave, ampak pomemben varnostni mehanizem, ki pomaga preprečiti nepooblaščen dostop do računov in informacij.

Kaj je večfaktorska avtentikacija in kako deluje?

Večfaktorska avtentikacija je postopek preverjanja, pri katerem uporabnik predloži dodatne poverilnice za dostop do spletnih mest, aplikacij ali drugih virov. To lahko obravnavamo kot dodatno varnostno raven za preverjanje identitete uporabnika z dodatnimi dejavniki preverjanja, kot so prstni odtisi, enkratni pin in potisna obvestila, ki sistem prepričajo o vaši identiteti in preprečijo dostop do podatkov ali storitev napačnim osebam. MFA se lahko uporablja skupaj z rešitvami za preverjanje pristnosti brez gesla ali enkratno prijavo kot dodatna ovira za kršitev v primeru, da je bila poverilnica ukradena ali ogrožena pred dostopom do naprave ali storitve.

Te poverilnice običajno spadajo v tri kategorije:

  • nekaj, kar uporabnik pozna – običajno vključuje informacije, ki so znane samo uporabniku. Kombinacija uporabniškega imena in gesla ali kode PIN sta najpogostejša primera tovrstnih poverilnic. Nekatere organizacije lahko za preverjanje identitete uporabnika zahtevajo varnostna vprašanja, kot sta dekliški priimek matere ali ime šole, ki jo je uporabnik prvič obiskoval.
  • nekaj, kar uporabnik ima – na primer fizični žetoni, pametne kartice, obeski za ključe ali mobilni telefoni. Malo verjetno je, da je kibernetski kriminalec, ki je ukradel geslo uporabnika, ukradel tudi njegovo fizično lastnino. Ta vrsta avtentikacije lahko vključuje potrditev s pojavnim obvestilom na mobilnem telefonu ali zahtevo po vstavitvi varnostne kartice.
  • in nekaj, kar uporabnik je – uporablja vedenjske ali biološke lastnosti uporabnikov za namene prijave. Pogosto uporabljene poverilnice vključujejo prstne odtise, skeniranje mrežnice in prepoznavanje glasu ali obraza. Vedenjska biometrija in prepoznavni signali so prav tako primeri tovrstnih poverilnic, saj goljufi težko posnemajo ali ponaredijo vedenje uporabnikov. Ta vrsta avtentikacije velja ne le za močno, temveč tudi za vrsto z najmanjšim trenjem za uporabnike.

Zakaj večfaktorska avtentikacija?

Vsaka organizacija ima svoj nabor spletnih aplikacij. Večina jih vključuje skupne dokumente, datoteke, mape, videoposnetke, zvočne posnetke itd. za ustvarjanje notranjih profilov in profilov strank. Na žalost so podjetja zaradi vse pogostejših kibernetskih napadov postala ranljiva. 

V tem scenariju postane večfaktorska avtentikacija nadvse pomembna za večino organizacij, velikih ali majhnih. Preprosto povedano, večfaktorska avtentikacija drastično zmanjša tveganje kršitve varnosti, občutljivi podatki pa ostanejo zaščiteni. 

MFA takšnim aplikacijam dodaja dodatno raven varnosti z uporabo časovno opredeljenih enkratnih gesel (TOTP) prek klica ali sporočila SMS, itd. Organizaciji lahko pomaga doseči varnost brez zaupanja na daljavo.

Namen MFA je ustvariti večplastno obrambo, ki povečuje varnost identitete in otežuje dostop kibernetskih kriminalcev do občutljivih podatkov podjetja ali stranke, ki so zaščiteni samo z geslom. Če je en dejavnik ogrožen, mora nepooblaščeni uporabnik še vedno premagati dodatne ovire, preden lahko uspešno vdre v ciljno omrežje. To omogoča tudi naslednje:

  • Preprečuje krajo identitete

Vsakdo je lahko žrtev napadov kraje identitete, saj lahko napadalci za zbiranje osebnih podatkov uporabijo različna sredstva. MFA je pomembno orodje za zaščito podatkov potrošnikov pred krajo identitete. Z izvajanjem tega ukrepa se varnost tradicionalne prijave z uporabniškim imenom in geslom dopolni z dodatno stopnjo zaščite. Potrošnik za dostop do svojega vira potrebuje dva podatka. MFA pomaga zagotoviti, da osebni podatki ostanejo varni, ter tako zaščiti posameznike in podjetje ali organizacijo, s katero so morda povezani.

  • Dodatna raven varnosti za ključne podatke

V letu 2023 je imelo več kot 72 % podjetij po vsem svetu vsaj en primer kibernetskega napada. Ti napadi ne povzročijo le uhajanja informacij, pri čemer se podatki lahko prodajo drugim strankam ali na temnem spletu, temveč lahko podjetjem povzročijo tudi finančno izgubo. MFA zagotavlja, da imajo dostop do ključnih informacij le pravi ljudje s pravimi poverilnicami, kar preprečuje vdore, varnostna tveganja in druge motnje v delovanju organizacije.

  • Varna delovna sila na daljavo in delo od doma

Delo na daljavo hitro postaja običajna praksa v najrazličnejših panogah, kar sproža vprašanja in skrbi, kako lahko podjetja zagotovijo varnost svoje delovne sile na daljavo. Celovita rešitev večfaktorske avtentikacije pomaga preprečiti, da bi nezaželeni uporabniki na daljavo dostopali do platform zaposlenih, saj bo od končnih uporabnikov zahtevala predložitev dveh ali več poverilnic za dostop do sistemov ali računov.

Slika 1 predstavlja vrste avtentikacije in njihovo varnost.

MFA proti 2FA

Dvostopenjsko preverjanje pristnosti (2FA, tudi TFA – Two Factor Authentication) od uporabnikov zahteva predložitev dveh vrst avtentikacije, medtem ko MFA od uporabnikov zahteva predložitev vsaj dveh, če ne več vrst avtentikacije. To pomeni, da je vsa 2FA tudi MFA, ne pa tudi vsa MFA tudi 2FA.

Čeprav tako 2FA kot MFA poleg poverilnic z uporabniškim imenom in geslom dodajata izboljšane varnostne ukrepe, vsaka od njiju zagotavlja različne ravni zagotovila, da je oseba, ki dostopa do računa, legitimna. Na splošno je vsaka 2FA ali MFA varnejša od enofaktorske avtentikacije, vendar pa je varnost, ki jo dodaja katera koli strategija MFA, tako močna kot so močne izbrane metode preverjanja pristnosti.

Večplastni pristop dodaja varnost, vendar bi zaradi prirojene nizke varnosti nekaterih metod preverjanja pristnosti lahko tudi z MFA še vedno ohranili nizko varnost. Na primer, preverjanje pristnosti, ki temelji na geslu, enkratnem geslu in identifikaciji obraza, je varnejše od uporabe samo gesla, vendar sta tako geslo kot metoda OTP šibki po varnosti.

2FA je lahko varnejša od avtentikacije, ki temelji na treh dejavnikih avtentikacije. 2FA, ki se uporablja v računu, ki podpira signale prepoznavanja, kot sta vedenje in mobilni potisk, ki sta med najtežje razbitimi metodami, bi se lahko štela za varnejšo kot MFA s tremi različnimi dejavniki.

Večfaktorsko preverjanje pristnosti predstavlja ključen korak v smeri izboljšanja varnosti v digitalni dobi. Z nenehnim porastom kibernetskih groženj postaja MFA nepogrešljiv varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred nepooblaščenim dostopom in zlorabo osebnih ali poslovnih podatkov. V resničnem svetu se soočamo z vedno bolj iznajdljivimi kibernetskimi napadalci, ki ciljajo na najrazličnejše cilje, od posameznikov do velikih korporacij. MFA, s svojo večplastno obrambo, predstavlja odgovor na te izzive. S kombinacijo nečesa, kar uporabnik pozna, ima, in je, MFA ustvarja robustno varnostno mrežo, ki znatno zmanjšuje tveganje za uspeh kibernetskih napadov. Vrednost MFA še posebej izstopa v dobi naraščajočega dela na daljavo. Z omogočanjem varnega dostopa do sistemov in računov od koder koli na svetu, MFA postavlja temelje za produktivno in zanesljivo delo na daljavo. S tem zagotavlja organizacijam, da so njihovi zaposleni varni, ne glede na lokacijo.

Viri:

Incognia. (n. d.). What Are the Benefits of Multi-Factor Authentication. Pridobljeno na https://www.incognia.com/the-authentication-reference/what-are-the-benefits-of-multi-factor-authentication

Incognia. (n. d.). What Are the Key Differences Between 2FA and MFA. Pridobljeno na https://www.incognia.com/the-authentication-reference/what-are-the-key-differences-between-2fa-and-mfa

LinkedIn. (8. 5. 2023) Why Multi-Factor Authentication (MFA) Is Critical for Conducting Business. Pridobljeno na https://www.linkedin.com/pulse/why-multi-factor-authentication-mfa-critical-conducting

Soni, R. (n. d.). Benefits of Multi-Factor Authentication. Pridobljeno na https://www.loginradius.com/blog/identity/benefits-of-mfa/

Statista. (23. 10. 2023.). Businesses: Ransomware Attack Rate Worldwide 2021. Pridobljeno na https://www.statista.com/statistics/204457/businesses-ransomware-attack-rate/

Naslovna fotografija: Image by Werner Moser from Pixabay

Avtor prispevka: Lea Bogosavljević

Eduard Filipas

Recent Posts

Uvod v odprtokodno in prosto programsko opremo (FOSS)

Zamisel o brezplačni in odprtokodni programski opremi (Free and Open Source Software - FOSS) je…

3 dnevi ago

Pomen protokola HTTPS pri spletni varnosti

V današnjem digitalnem svetu, kjer se večina interakcij in transakcij odvija prek svetovnega spleta, je…

2 meseca ago

Zagotavljanje skladnosti z GDPR v organizacijah: celovit vodič

V obdobju, kjer so podatki postali nova valuta, je varovanje zasebnosti posameznikov postalo ključno vprašanje.…

3 meseci ago

Razumevanje uredbe GDPR in njenega vpliva na varnost podatkov

V času, ko so osebni podatki postali dragoceno in ranljivo blago, je uvedba splošne uredbe…

3 meseci ago